Ірина Сисоєнко: «Фінансування медичних закладів потребує суттєвого перегляду»

Заступник голови Комітету ВР з питань охорони здоров’я Ірина Сисоєнко про децентралізацію та передачу медичних закладів першої ланки від державної власності до місцевої.

З початком передачі медичних установ з-під державного контролю до органів місцевого самоврядування особливо гостро повстало питання їх фінансування та адміністрування. Про це під час круглого столу на тему «Перспективи розвитку охорони здоров’я на Фастівщині» повідомила народний депутат, заступник голови Комітету ВР з питань охорони здоров’я Ірина Сисоєнко.

«На сьогодні безоплатність та доступність медичної допомоги, гарантовані Конституцією України, існують для громадян лише на папері. Пацієнти вимушені платити за передбачені законом безкоштовні послуги зі своїх кишень, наприклад, за лікарські препарати, при чому у кожній лікарні може бути свій прейскурант. Більше того, міські та районні лікарні влаштовують справжню війну за пацієнтів, «перетягують» їх з однієї лікарні в іншу, розглядаючи медицину як бізнес», – підкреслила Ірина Сисоєнко.

За її словами, нестача в регіональних медичних закладах лікарів сімейної медицини, педіатрів, необхідного обладнання та лікарських засобів не тільки ще більше розхитує систему охорони здоров’я, а й ускладнює доступність для людей необхідної вчасної медичної допомоги.

«Насправді ж, процедура фінансування медичних закладів потребує суттєвого перегляду. Зокрема, заробітна плата сімейного лікаря має залежати від кількості пацієнтів, яким фактично було надано медичну допомогу, а не від черги до нього в кабінет. Головні лікарі мають отримати можливість планувати та контролювати свої видатки, відповідно до потреб медичної установи, а не за загальними кошторисами залежно від кількості ліжкомісць, як це було раніше», -– підкреслила народний депутат.