Вплив показників репродуктивного статусу чоловіків на здоров'я

Порушення показників репродуктивного статусу чоловіків мають несприятливі наслідки для здоров’я в цілому. Цікаво, що у чоловіків з низкою якістю еякуляту відмічається збільшення показника смертності та зменшення тривалості життя. Вченими встановлено, що у чоловіків з двома або більше аномальними параметрами сперми ризик передчасної смерті збільшується у 2,3 рази порівняно з чоловіками з нормальною спермограмою.

В дослідженнях чоловіків загальної популяції та безплідних чоловіків вказується, що надмірна вага пов’язана з погіршенням якості сперми. Встановлено, що ожиріння корелює зі зниженням концентрації сперматозоїдів приблизно на 20% (!). До кінця невідомо, чи надмірна маса тіла є передумовою для порушення дозрівання сперматозоїдів, чи існує загальна причина цих порушень. Важливим досягненням було визнання тісного зв’язку чоловічого чинника непліддя не тільки з ожирінням, але з цукровим діабетом 2-го типу та кардіометаболічними розладами, які нерідко супроводжуються низьким або субнормальним рівнем тестостерону. Розповсюдженість гіпогонадизму коливається, за різними оцінками, від 10 до 40% у чоловіків старших за 45 років.

Непокоїть той факт, що все більше проблем виникає у молодих чоловіків. Великі дослідження в Європі та США свідчать про зниження рівня андрогенів у чоловіків репродуктивного віку та вказує на кореляцію між гіподинамією, станом оточуючого середовища, рівнем вісцерального жиру ( жиру на животі), інсулінорезистентністю та концентрацією тестостерону. Висока розповсюдженість серед європейської молоді патологій сперматогенезу дозволяє спрогнозувати ризик кардіометаболічних розладів у майбутньому.

Однїєю з причин збільшення частоти чоловічого непліддя може бути аліментарний чинник, тобто раціон харчування. Доведено, що дієта впливає на сперматогенез, модулюючи якісні та кількісні характеристики сперми. Це стосується моделей харчування, які умовно можна розділити на раціональну-“prudent pattern” та західну - “western pattern”. Раціональна дієта включає в себе вживання риби, курятини, фруктів, овочів, бобових та цільнозернових продуктів та асоційована зі збільшенням кількості прогресивно рухомих сперматозоїдів. Західна модель з переважним вживанням червоних сортів м’яса, здоби з рафінованого зерна, чипсів, високоенергетичних напоїв та швидких вуглеводів за даними однієї групи авторів не пов’язана з будь-якими параметрами спермограми, а за даними інших погіршує якість еякуляту. Так, детальні дослідження M.Afeiche та співавторів показали, що дієта, збагачена червоним та/або обробленим м’ясом, призводить до порушень морфології сперматозоїдів, а споживання риби, навпаки, супроводжується ростом загальної кількості гамет та долі морфологічно нормальних клітин, особливо при повній заміні м’яса на морепродукти.

Позитивний ефект може бути пов’язаний з присутністю поліненасичених жирних кислот, які є структурними компонентами мембран сперматозоїдів, від чого залежить їх запліднююча здатність.

Деякі спеціалісти рекомендують чоловікам, які планують стати батьками, знизити вживання молочних продуктів, зокрема цільного молока та сиру. Встановлено, що молочна їжа зменшує рухливу активність сперматозоїдів та збільшує кількість їх дегенеративних форм у молодих чоловіків у віці 20-22 роки. Знежирене молоко не дає такого ефекту Причини подібної дії молочної дієти не зовсім зрозумілі, однак частково можуть пояснені високим вмістом у цільномолочній продукції жіночих статевих гормонів.

Новость подготовлена специалистами клиники «Альтернатива»