Вітамін С для імунітету: властивості, міфи та поради

Вітамін С для імунітету: властивості, міфи та поради

Вітамін С є одним із найбільш вивчених за останні 50 років. З 1968 року для вивчення його властивостей було проведено понад 53 000 наукових досліджень. Науковці довели, що вітамін С може сприяти зміцненню імунітету, підтримувати здоров’я серця та судин, головного мозку, шкіри. Водночас і міфів щодо аскорбінової кислоти існує чимало. У цій статті розповідаємо про її користь, розвінчуємо найстійкіші стереотипи та даємо поради щодо вживання.

До яких наслідків може призвести дефіцит вітаміну С?

Факторами ризику виникнення дефіциту аскорбінової кислоти є недостатнє вживання фруктів та овочів, незбалансоване харчування, тютюнопаління. Про те, що організму бракує вітаміну С, можуть свідчити такі ознаки:

  • синці й мікропошкодження, які довго загоюються;
  • кровоточивість ясен;
  • біль у кістках та суглобах;
  • набряки;
  • погіршення стану шкіри.

Але хороша новина полягає у тому, що нестачу аскорбінової кислоти можна компенсувати. Вона міститься у багатьох продуктах харчування: перці, броколі, капусті, апельсинах, мандаринах, ківі, полуниці. Дієтичні добавки з вітаміном С також продемонстрували чималу ефективність, адже містять оптимальну концентрацію аскорбінової кислоти у найбільш засвоюваній формі.

Як вітамін С впливає на імунітет та організм?

Вітамін C взаємодіє з білими кров’яними тільцями, підвищуючи їхню ефективність у боротьбі з інфекціями. Також він може стимулювати синтез антитіл, які важливі для протистояння інфекціям. Велике значення аскорбінова кислота має для синтезу колагену. Колаген — це білок, який відповідає за стійкість тканин, зокрема шкіри, суглобів, хрящів. Вітамін C важливий для синтезу цього білка, адже може прискорювати загоєння і зменшувати запалення.

Важливе для посилення імунної системи й те, що аскорбінова кислота є потужним антиоксидантом. Вона може запобігати окисному стресу та пошкодженню клітин вільними радикалами, захищати організм від негативних зовнішніх факторів. Розглянемо й інші корисні властивості вітаміну С та охарактеризуємо, на які органи і процеси він може позитивно впливати.

  • Тканини пародонту. Захворювання ясен та зубів є провідним фактором ризику розвитку патологій серцево-судинної системи. За даними дослідження 2018 року, вітамін C може зміцнювати ясна, а за кілька років до цього фахівці дійшли висновку, що аскорбінова кислота також відіграє важливу роль у збереженні здорових ясен у людей похилого віку.
  • Засвоєння заліза. Вітамін C підвищує вбирання заліза з рослинних джерел у кишечнику, що є особливо важливим для людей, які дотримуються вегетаріанської або веганської дієти.
  • Підтримка серця та судин. Результати авторитетних наукових досліджень 2017 року засвідчують, що вітамін С може знижувати ризик розвитку атеросклерозу, захворювання серця, яке діагностується у разі порушення ритму серцевих скорочень.
  • Запобігання катаракті. Це захворювання очей пов’язане з помутнінням кришталика і вважається віковою патологією. Результати резонансного дослідження 2013 року підтверджували, що дієта з високим рівнем вітаміну С може допомогти запобігти цій патології.
  • Покращення пам’яті. На думку дослідників, котрі вивчають хворобу Альцгеймера, вітамін С може поліпшити запам’ятовування та когнітивні функції у пацієнтів із таким діагнозом, але щоб стверджувати це напевно, необхідно провести ще ряд досліджень.

Вітамін С може покращувати і стан шкіри. Він є бестселером антивікової косметики, адже стимулює синтез еластину та колагену, дарує шкірі пружність і здорове сяяння. А ще — освітлює пігментацію та покращує тон шкіри.

Найпоширеніші міфи про вітамін С

Перед тим, як розпочати вживання дієтичної добавки з вітаміном С чи використовувати відповідну доглядальну косметику, необхідно розібратися, як аскорбінова кислота впливає на організм. Зауважимо, що вона не є панацеєю і щодо неї існує чимало міфів, які призводять до завищених очікувань або навіть спонукають людей шкодити своєму здоров’ю. Розглянемо найпоширеніші з них.

  • Міф № 1. Що більше, то краще. Перевищення рекомендованого дозування вітаміну C є шкідливим, а не корисним. Організм може виводити зайвий вітамін C через сечу. Суттєве перевищення дозування здатне призвести до появи висипань на шкірі, болю в животі, загострення захворювань ШКТ.
  • Міф № 2. Аскорбінова кислота запобігає раку. Звісно, аскорбінова кислота — це антиоксидант, який може допомагати зменшити ризик розвитку певних видів раку, проте сам по собі він не є чарівною пігулкою.
  • Міф № 3. Вітамін С міститься винятково у цитрусових. Мандарини, апельсини та лимони є джерелом аскорбінової кислоти, але він також міститься в інших фруктах та овочах, зокрема у ківі, полуниці, броколі, червоному перці, картоплі тощо. Збалансоване й різноманітне харчування дає змогу отримати достатню кількість цього вітаміну.

А як правильно приймати аскорбінову кислоту? Найкращий варіант — вживати її в першій половині дня під час їди. Зауважте, що вітамін С не можна приймати разом із міддю, вітамінами В1 та В2, адже він нейтралізує їхню дію.

Сподіваємося, стаття була корисною та цікавою! Бажаємо вам міцного імунітету, гарного настрою та відмінного самопочуття!