Складне видалення зуба мудрості: в яких випадках і як воно відбувається

Складне видалення зуба мудрості: в яких випадках і як воно відбувається

Складне (атипове) видалення зуба — це хірургічне втручання, яке найчастіше проводять для екстракції третіх молярів. До маніпуляції вдаються тільки в тих випадках, коли неможливо обійтися стандартними інструментами та методами. Складне видалення зуба мудрості у Києві проводиться в тих стоматологічних клініках, де працюють фахівці щелепно-лицьової хірургії. У цій статті ми обговоримо, як відбувається хірургічне втручання цього типу, а також які показання та протипоказання існують для процедури.

Показання для атипового видалення зуба мудрості

Складне видалення зуба мудрості проводять тільки після комплексного обстеження ротової порожнини та за наявності таких показань:

  • Зуб мудрості, що не прорізався, чинить тиск на коріння сусідніх зубів або викликає запалення ясен.
  • Вісімка прорізалася поза зубною дугою, під неправильним кутом або в неправильному положенні.
  • Треті моляри мають складну кореневу систему.
  • Гостре запалення навколишніх тканин.

Також показанням для операції є випадки, коли вісімка має крихке коріння.

Протипоказання для складного видалення вісімок

У зв'язку зі складністю атипового видалення зубів мудрості за певних обставин операцію слід відкласти або зовсім відмовитися від неї. Основні протипоказання включають:

  • Проблеми зі згортанням крові.
  • Серйозні порушення в роботі імунної системи.
  • Захворювання серцево-судинної системи.
  • Певні психічні захворювання.

Операція видалення зуба мудрості також відкладається при активних інфекційних захворюваннях до повного відновлення організму. Відносним протипоказанням для складної екстракції є вагітність. Однак можливі винятки, наприклад, у разі сильних болів у ділянці вісімки. У кожному окремому випадку хірург приймає рішення на основі індивідуальної оцінки стану пацієнта.

Як проходить складне видалення третіх молярів

Перед складним видаленням 8 зуба лікар-хірург робить пацієнтові панорамний рентгенівський знімок, щоб оцінити особливості коренів молярів, їхнє розташування щодо нервових пучків і гайморових пазух (для зубів верхньої щелепи), а також висоту кісткової тканини. Ця інформація необхідна для точного і безпечного проведення операції.

Далі проводиться анестезія. Якщо є ризик алергічної реакції, лікар може зробити алергопробу. Для зниження больових відчуттів під час уколу на ясна наноситься гель з анестетиком. У деяких випадках, для комфорту пацієнта, може застосовуватися загальний наркоз.

Коли операційна ділянка знеболена, лікар розрізає м'які тканини, підіймає окістя, а потім видаляє зуб. Якщо вісімка розташована в кістці, її акуратно від'єднують, розділяють на частини та витягують за допомогою спеціальних стоматологічних інструментів. Після цього м'які тканини зашиваються. Процедура завершується формуванням кров'яного згустку в лунці, який сприяє загоєнню рани, а також захищає її від інфекції та кровотечі.

Післяопераційний період

Швидкість відновлення після атипового видалення зуба мудрості залежить від особливостей організму пацієнта і складності операції. Щоб полегшити цей процес, рекомендується дотримуватися таких рекомендацій:

  1. Прийом їжі. Протягом перших двох годин після операції не рекомендується їсти. У наступні 2-3 дні слід дотримуватися дієти з м'якої та протертої їжі. Також не слід жувати тією стороною, де була проведена операція.
  2. Догляд за порожниною рота. Чищення зубів слід починати наступного дня після екстракції вісімки, при цьому не варто зачіпати зубною щіткою зону лунки.
  3. Прийом лікарських засобів. Необхідно суворо дотримуватися медикаментозного лікування, призначеного хірургом. Це можуть бути антибіотики, антисептичні розчини для полоскання рота, знеболювальні та протизапальні засоби.
  4. Обмеження. Не слід чіпати лунку язиком або пальцями. Також заборонено інтенсивно полоскати ротову порожнину, допускаються тільки ванночки з розчином, який порекомендує лікар.
  5. Додаткові запобіжні заходи. Після операції не рекомендується відвідувати сауни або лазні, а також прикладати гарячі компреси до щоки.

Статистика показує, що більшість пацієнтів рано чи пізно стикаються з необхідністю проведення складного видалення зубів мудрості Така тенденція пов'язана з тим, що треті моляри дісталися нам від наших далеких предків, і у вузькій щелепі сучасної людини для них часто не вистачає місця, через що вони ростуть неправильно. За наявності показань до операції не варто відкладати її, оскільки це дасть змогу істотно знизити ризик ускладнень і прискорити процес відновлення після екстракції.