Дослідження: як стан зубів впливає на здоров'я організму

Дослідження: як стан зубів впливає на здоров'я організму

Результати недавніх досліджень показали, що здоров'я ротової порожнини має зв'язок із загальним самопочуттям. Докладніше про це, а також про те, як правильно доглядати порожнину рота в домашніх умовах, розповіли фахівці стоматологічної клініки «Мед-Део».

Про зв'язок між станом зубів і шлунково-кишкового тракту відомо давно, але нещодавні дослідження показали, що й інші системи в організмі можуть страждати через проблеми із зубами. Наприклад, запалення, яке спостерігається при захворюваннях ясен, може сприяти розвитку проблем із серцем.

Дослідження, опубліковане в журналі Journal of Periodontology, показало, що у людей із захворюваннями ясен вищий ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Ймовірно, це пов'язано з поширенням бактерій з ротової порожнини в інші частини тіла за кровоносною системою, що може призвести до утворення бляшок в артеріях.

Стан ротової порожнини також може впливати на здоров'я органів дихання, особливо у людей з такими захворюваннями, як ХОЗЛ і пневмонія. Погана гігієна порожнини рота може призвести до розмноження бактерій у роті, які потім можуть потрапити в легені, що призведе до інфекцій та погіршення стану дихальних шляхів.

В одному з досліджень було відмічено зниження числа випадків пневмонії у мешканців будинків для людей похилого віку після поліпшення стоматологічного догляду, що свідчить про те, наскільки важливою є гігієна порожнини рота для здоров'я дихальних шляхів.

Рекомендації щодо гігієни рота

Основне правило догляду за зубами — регулярне чищення мінімум двічі на день, з використанням професійної зубної пасти та м'якої зубної щітки. Також важливо дотримуватися правильної техніки чищення зубів — щітку тримати під кутом 45 градусів до ясен і здійснювати короткі кругові рухи. В середньому на одну чистку потрібно витрачати 3 хвилини. Крім цього, у щоденній рутині варто використовувати зубну нитку і ополіскувач для рота.

Навіть при ретельному догляді за зубами вдома регулярні візити до стоматолога залишаються необхідними. Професійне чищення та огляд допоможуть виявити та запобігти можливим проблемам на ранній стадії.

Про клініку

Стоматологія на Оболоні «Мед-Део» (Київ) пропонує повноцінний комплекс оздоровчих та профілактичних заходів із застосуванням інноваційних технологій та методик. Клініка надає послуги у сферах:

  • протезування та імплантації зубного ряду;
  • пародонтології;
  • хірургічної та ортопедичної стоматології;
  • ортодонтична та естетична стоматологія.

Фахівці клініки не тільки допоможуть з діагностикою та лікуванням, а й нададуть консультації по будь-яким питанням: гігієна ротової порожнини у дорослих та дітей, підбір професійної пасти та щітки та багато іншого.